Hoe kies je de beste matcha voor jou?

Door het grote aanbod aan matcha kan het soms best een uitdaging zijn om de beste kwaliteit voor jouw behoeften te kiezen. In deze blog bespreken we de verschillende soorten matcha en geven we tips om de juiste keuze te maken.

Wat is Matcha?

Matcha is een speciaal type groene thee die wordt geproduceerd door de jonge bladeren van de Camellia sinensis-plant te vermalen tot een fijn, heldergroen poeder. In tegenstelling tot gewone groene thee, waarbij je alleen het extract van de bladeren drinkt, drink – of eet - je bij matcha het hele blad. Dit zorgt voor een hogere concentratie aan antioxidanten, vitaminen en mineralen.

Matcha wordt traditioneel in Japan gebruikt voor theeceremonies, maar is nu wereldwijd geliefd als ingrediënt in lattes, smoothies, baksels en zelfs hartige gerechten. Toch is niet alle matcha hetzelfde, en de kwaliteit kan sterk variëren afhankelijk van het productieproces en de herkomst.

De Verschillende Soorten Matcha

Over het algemeen kunnen we matcha in drie hoofdklassen indelen: ceremoniële kwaliteit, premium kwaliteit, en culinaire kwaliteit. Deze indeling is gebaseerd op de kwaliteit van de bladeren, de smaak en de beoogde toepassingen van de matcha.

1. Ceremoniële Kwaliteit Matcha

Ceremoniële kwaliteit matcha is de hoogste kwaliteit matcha en wordt traditioneel gebruikt in Japanse theeceremonies. Deze matcha wordt gemaakt van de jongste en meest delicate bladeren van de theeplant, die vroeg in de lente worden geoogst. De blaadjes worden zorgvuldig geplukt, gestoomd om oxidatie te voorkomen, gedroogd en vervolgens gemalen tot een fijn poeder.

Deze matcha heeft een levendige, heldergroene kleur en een gladde, zachte textuur. De smaak is complex en rijk, met een perfecte balans tussen zoetheid en een subtiele bitterheid. De thee is vaak romig met een umami-smaak. Ceremoniële kwaliteit matcha is bedoeld om puur te worden gedronken, zonder toevoegingen zoals melk of zoetstoffen. Het wordt bereid door het poeder te mengen met heet water en op te kloppen tot een schuimige drank.

De ceremoniële kwaliteit matcha’s van matcha.nl zijn de Ceremonial Matcha, Advanced Matcha en Exceptional Marcha.

2. Premium Kwaliteit Matcha

Premium kwaliteit matcha is iets minder verfijnd dan ceremoniële kwaliteit, maar nog steeds van zeer hoge kwaliteit. Deze matcha wordt meestal gemaakt van bladeren die iets later in het seizoen worden geoogst. Hoewel de bladeren nog steeds met zorg worden verwerkt, kan de smaak iets sterker of bitterder zijn in vergelijking met ceremoniële kwaliteit.

De kleur is iets minder felgroen dan ceremoniële kwaliteit, maar nog steeds helder. De smaak is voller en iets minder zoet, met een intensere bitterheid. Het poeder is nog steeds fijn en goed oplosbaar in water. Premium kwaliteit matcha kan zowel puur worden gedronken als worden gebruikt in matcha lattes of smoothies. Het biedt een balans tussen hoge kwaliteit en veelzijdigheid, wat het een goede keuze maakt voor mensen die willen experimenteren met matcha in verschillende vormen.

De premium kwaliteit matcha’s van matcha.nl zijn de Beginner Matcha en Intermediate Matcha.

3. Culinaire Kwaliteit Matcha

Culinaire kwaliteit matcha is de meest betaalbare en veelzijdige optie, vaak gebruikt in recepten zoals gebak, ijs, en andere gerechten. Deze matcha wordt gemaakt van de bladeren die later in het seizoen worden geoogst, en de verwerking is minder intensief dan bij de hogere kwaliteiten.

Culinaire matcha heeft een donkergroene of zelfs gelige kleur en een sterkere, meer bittere smaak. Het poeder is iets grover dan de hogere kwaliteiten en kan een korreligere textuur hebben wanneer het wordt gemengd met vloeistoffen. Deze matcha is ideaal voor koken en bakken. Het wordt vaak gebruikt in matcha lattes, desserts, en hartige gerechten waar de bitterheid en aardse smaak van matcha goed tot hun recht komen. Hoewel culinaire matcha niet zo geschikt is om puur te drinken, is het perfect voor recepten die wat extra kleur en smaak kunnen gebruiken.

De Culinaire matcha van matcha.nl is de Cooking Matcha.

Hoe Kies je de Beste Matcha?

Bij het kiezen van de beste matcha zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Hieronder vind je een aantal tips om je te helpen de juiste matcha voor jouw behoeften te selecteren.

 

  • Kleur: Een van de meest directe indicatoren van de kwaliteit van matcha is de kleur. Hoge kwaliteit matcha heeft een levendige, felgroene kleur. Als de matcha dof of geelgroen is, wijst dit meestal op een lagere kwaliteit. Dit kan betekenen dat de thee van oudere bladeren is gemaakt of dat het productieproces minder zorgvuldig is geweest.
  • Textuur: Goede matcha heeft een superfijne, zijdeachtige textuur. Het poeder moet licht en luchtig aanvoelen. Als de matcha korrelig of zanderig aanvoelt, kan dit duiden op een lagere kwaliteit of slechte verwerking.
  • Smaak: Ceremoniële en premium matcha hebben een delicate balans van zoetheid en bitterheid, met een rijke umami-smaak. Als de matcha extreem bitter of wrang smaakt, kan dit een teken zijn van lagere kwaliteit. Culinaire matcha kan een intensere smaak hebben, omdat het vaak gemengd wordt met andere producten, maar moet nog steeds aangenaam zijn wanneer gemengd met andere ingrediënten.
  • Herkomst: Japan is de thuisbasis van de beste matcha ter wereld, met name de regio's Uji (bij Kyoto) en Nishio (bij Aichi) die bekend staan om hun hoge kwaliteit. Let bij het kopen van matcha op de herkomst van het product en vermijd matcha van twijfelachtige bronnen. Alle matcha’s van matcha.nl zijn afkomstig van gerenommeerde Japanse theeplantages.
  • Prijs: Zoals met veel producten geldt, krijg je vaak waar voor je geld. Ceremoniële en premium kwaliteit matcha zullen duurder zijn dan culinaire kwaliteit, maar de prijs weerspiegelt vaak de zorg en aandacht die in het productieproces zijn gestoken. Wees echter voorzichtig met extreem goedkope matcha, omdat deze vaak van inferieure kwaliteit is. Onze goedkoopste matcha is de Cooking Matcha, omdat deze specifiek voor het gebruik in baksel en gerechten is.

Matcha is een veelzijdige thee die in verschillende kwaliteiten verkrijgbaar is, elk met hun eigen unieke toepassingen. Ceremoniële kwaliteit is perfect voor de matcha lovers die de zuivere smaak van matcha willen ervaren, terwijl premium kwaliteit een goede balans biedt tussen smaak en veelzijdigheid. Culinaire matcha is ideaal voor degenen die willen experimenteren in de keuken en de unieke smaak van matcha willen toevoegen aan hun favoriete gerechten.

Door te letten op de kleur, textuur, smaak, herkomst en prijs, kun je de beste matcha kiezen die past bij jouw persoonlijke voorkeuren en doelen. Of je nu een beginnende matcha-drinker bent of een doorgewinterde liefhebber, er is altijd een matcha die perfect bij je past.