Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
Account aanmakenCafeïne versus theïne
Cafeïne en theïne zijn twee woorden die veel met elkaar gemeen hebben. Maar wat is het verschil tussen deze twee? En wat doen deze stofjes met je?
Cafeïne en theïne zijn twee namen die duiden op hetzelfde stofje. Theïne en cafeïne zijn dezelfde chemische stof (C8H10N402), maar met een andere werking. Cafeïne wordt gebruikt wanneer het stofje in bijvoorbeeld koffie of frisdrank zit en theïne wordt gebruikt in het geval van thee.
Wat doen de stofjes?
Wat het grootste verschil tussen de stofjes is, is de werking ervan. Cafeïne staat bekend als de stof die je moet innemen om wakker te blijven. Dit komt omdat het heel snel werkt. De mantelstoffen die om cafeïne heen zitten zijn heel dun. Daarom neemt je lichaam de cafeïne snel op. Bij theïne is dat weer anders. De mantelstoffen zijn dikker, waardoor je lichaam de tijd nodig heeft om de stof te verwerken. Na een uur van het innemen van de stof heeft je bloed het pas opgenomen. Het kost daarna ook tussen de 6 en 8 uur om de theïne weer af te geven. Je krijgt daardoor bij thee voor een langere periode een lagere boost, terwijl koffie goed is voor een snelle opwekker.
Cafeïne in Matcha
Tegenwoordig wordt er veel gekeken naar Matcha als vervanger van een kop koffie. Dit komt omdat Matcha zowel cafeïne, theïne en het aminozuur L-theanine bevat. In Matcha zit ongeveer een derde van de hoeveelheid cafeïne die in koffie zit. De theïne in Matcha zorgt vervolgens dat deze cafeïne langzamer wordt opgenomen dan normaal, waardoor de oppepper geleidelijk wordt afgegeven. De L-theanine zorgt dat je rustig wordt, wat weer de heftige boost van cafeïne vermindert. Matcha is daarom een fijne vervanging van koffie.
Goed om te weten
Het is belangrijk dat je niet teveel cafeïne per dag binnenkrijgt. Teveel cafeïne innemen kan namelijk zorgen voor klachten als hoofdpijn, rusteloosheid en duizeligheid. Een gezonde volwassene kan ongeveer 400 milliliter cafeïne per dag nemen. Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven is 200 milligram per dag al voldoende. Ter verduidelijking, één kopje koffie bevat ongeveer 60 milligram. Geniet dus lekker, maar vooral met mate!